maanantai 7. joulukuuta 2020

Luukku 8

 Luukku 8



Taavin Jouluäksyily  

 

Taavi tonttua harmitti. Harmitti ja kiukutti niin kovasti, että ihan itketti ja alahuuli vapisi ja nenäkin vuoti...silmiä kirveli Voi kamaluus sitä surkeuden määrää! 

Kurjuus oli alkanut jo aamulla, kun sukka oli hukassa ja sen etsimisessä meni kauan. Sitten puserokin meni päälle ensin nurinpäin ja sitten vielä takaperin. Nappikin irtosi ja nappia kiinni ommellessaan Taavi pisti vielä sormeensa neulalla. Hiippalakista oli kulkunen kadonnut, joten lakkiinkin piti etsiä uusi kulkunen ja sitten vielä ommella se kiinni, kun vielä lankakin meni yhdelle sykkyrälle, niin olihan siinä kestämistä yhden aamun tarpeiksi. 

Joulu-Ukko oli aamuisessa käskyjenjako tapahtumassa määrännyt Taavin jouluaattona töihin. Pukin mukaan lahjoja jakamaan ihan koko aattoillaksi! 

Taavi oli taas suunnitellut aattona vain laiskottelevansa ja leikkivänsä niillä ylimääräisillä leluilla joita pukin pajaan jouluisin jäi, koska aina valmistettiin ylimääräisiäkin leluja sen vuoksi, jos vaikka sattuisi jotain vahinkoa jollekin valmiille lelulle eikä uutta ehdittäisi valmistamaan. 

”Aina oli hyvä olla varakappaleita” oli jo vuosisatoja ollut leluntekijöiden tunnuslauseena. 

Kiukkuinen ärripurrihenki paisui paisumistaan ja tuli lopulta niin suureksi, ettei sitä käynyt enää salaaminen. 

”Minä EN lähde, minä EN HALUA lähteä!” Taavi karjaisi viimein keuhkojensa koko voimalla ihan varpailleen nousten ja otsa vihaisesti kurtulla kuin haitarin palkeet. 

Pajan kiireinen hyörinä taukosi kuin leikaten. Hetken oli aivan halvaantuneen hiljaista ja kaikkien silmät suuntautuivat pöllämystyneenä Taaviin. 

” Minne et lähde piste miksi et lähde piste?” Kysäisi sähköttäjätonttu omaan sähköttäjä tyyliinsä. 

” No jouluaattona lahjoja rahtaileen ympäri koko maailmaa! Minä haluan vain leikkiä syödä ja levätä!” tiuskaisi Taavi kireällä ärripurri äänellään. 

” Pelekääkkönä polliisia vai ookkona pölöjä?” kysäisi eräs tonttu, hän oli Oulusta kotoisin. 

” En minä pelkää mutta kai sitä saa joskus lomaakin pitää” jupisi Taavi. 

Silloin vanhimpiin tonttuihin lukeutuva Patina korotti kuuluville vanhuuttaan narisevan äänensä ja torui” Voi pieksunpohjat sentäski, voi yhdenkerran näitä nykynuoria! Ikää ei ole kuin hädin tuskin kuusikymmentä vuotta ja rapiat päälle mutta niin vain ollaan heti vaatimassa lomia sun muita kotkotuksia. Toista oli minun nuoruudessani! Silloin sitä vielä tiedettiin mitä oli työnteko! 

Aamusta iltaan vuorokaudet ympäriinsä silloin piti töitä paiskia ja piti vielä koko ajan hymyillä iloisesti niin että leukoja pakotti ja hymykuoppiin tuli suonenveto. 

Se oli oikeaa työntekoa se mutta nykyisin mitäs työtä tämä enää on? 

Täälläkin on jo koneita, on sorvia vannesahaa poraa sun muita vempeleitä jotka kaikki helpottavat työtämme...Ja kuinka suuri apu onkaan näistä siirtotyötontuista, joita tulvii avuksemme ympäri maapalloa. He ovat niin kovin näppäriä ja auttavaisia, niin ja ahkeriakin. 

Töitä paiskivat minkä ennättävät. Ainoa haittapuoli heissä on että aina kun silmä välttää he nopsasti lyövät kotimaansa leiman valmistuneeseen leikkikaluun. Kun lapset sitten lukevat leluistaan, että Made in China tai Made in Taiwan he pianaikaan lakkaavat uskomasta meihin suomalaisiin tonttuihin...” 

Patina tonttu oli suorastaan järkyttynyt moisesta laiskuudesta ja kapinallisuuden osoituksesta. 

” Mahtoikos sillon olla kesälläkään aikaa muuhun, kun työntekkoonMimmotteltahan simmottinen tuntuskaanKyl' maar mahtaskin tuntua niin pali surkeelta? Kyseli Loimaalta kotoisin oleva tonttupoika. 

” Vai vielä kesälomia. Hyvä jos juhannuksena saatiin ylimääräinen lasillinen raikasta lähdevettä. Siinä meidän lomat. Me oltiin ahkeria ja tunnollisia siihen aikaan. Niin..niin...” jatkoi Patina. 

” Älähän nyt!” huudahti sovinnollinen Kotivalo tonttu.” Olihan meillä silloin paljon omaakin aikaa. Etkös muista, kun käytiin iltahyppelyissä mörköpeikkojen luona. Sukellettiin Sammakkolampeen kilpaa sammakoitten kanssa ja opetettiin ketunpoikia narraamaan korpilta juustoa. Meillähän oli silloin todella lystiä! Vieläkin tuppaa naurattamaan ne kujeilut mitä nuoruudessa tuli tehtyä. Voi voi tuota ihanaa nuoruusaikaa. 

  

Taavi pujahti nolostuneena ja vähin äänin ulos. Tallustellessaan sekavassa mielentilassa pajan pihamaalta kauemmaksi hän tuli läheiseen harvaan metsikköön, jossa Petteri poro kuljeskeli jäkälää syömässä. 


Hetken Taavi katseli Petterin jäkälän kuopimista ja kysäisi sitten, vaikka tiesi ettei se hyviin tapoihin kuulunutkaan, siis se utelu. 

” Kuulesken Petteri miksi sinun nenäsi on noin loistavan punainen?” 

Petteri nosti katseensa jäkälästä ja vastasi hiukkasen tukkoisella äänellä 

Katsoppas kun minä olen kamalan allerginen tuolle jäkälälle ja kuitenkaan en tule toimeen ilman sitä, joten minun on vain kuljeskeltava nenä punoittaen ja silmät vettä vuotaen tämän maittavan ruokani seassa. 

Onhan tässä sentään hyvätkin puolensa koska erityisesti joulun aikaan nenäni on kaikkein punaisin, niin voin tarjota Joulu-Ukolle sen loisteessa turvallisen kyydin lasten luokse niin ettei olla vaarassa törmäillä kaikenlaisiin vekottimiin joita nykyisin ilmassakin liikuskelee. Kuten riippuliitäjiin ja sellaisilla suurilla kaasupalloilla liikkujiin, kun ne eivät pidä minkäänlaista ääntä, vaan liukuvat hiljaa, joten niitä ei kiiruissaan aina edes huomaisi, jollei nenäloiste heijastuisi niiden pinnasta niin että osataan aina ajoissa väistää. Yksin en uskaltaisi matkustella, joten olen aivan tyytyväinen ja tottunut nenääni ja sen pikkuvaivoihin” 

  

Taavi huokasi. Pahatuuli alkoi jo vähän väistyä mutta sen verran sitä oli vielä jäljellä, että Petteri huomasi äksyilypilkotuksen Taavin silmissä. 

Petteri aivasti ensin monta kertaa, sanoi sitten nuhaisesti niiskahtaen  

”Kuules Taavi. Minulla on oikein hyvä konsti kaikenlaista kiukkuamis ärhennystä vastaan. Kun sinun tekee mieli paiskoa esineitä ja huutaa toisille ilkeyksiä niin lähde silloin ulos ja juokse vaikka tonttulan ympäri vieläpä niin kovaan kuin ikinä pääset. Takaan, että kun juoksusi lopetat on hyvätuulikin palannut ja ärripurrimieli tiessään. Kaiken lisäksi saat juoksusta jalkoihisi voimaa ja ketteryyttä siinä sivussa ihan niin kuin huomaamattasi. Kokeilehan ihan minun mielikseni!” 

Taavihan kokeili. Neljännen kierroksen jälkeen olo olikin jo ihan iloinen ja hyvin hengästynyt.  

Taavi juoksi sisään tonttulan pajaan ja kuulutti kovalla äänellä” Ärripurri on häädetty kovalla juoksulla ja Taavi ilmoittautuu iloisena Joulu-Ukon apulaiseksi aattoillaksi.” 

Koko tonttukansa taputti käsiään ja huusi” Hyvä Taavi!” 

Pari hienostelevaa ulkomaillakin käynyttä tonttua huusivat ”Bravo Taavi!” hyvin huomiota herättävästi mutta se siitä… 

Aattoillan työt sujuivat Taavilta niin hyvin että Joulu-Ukko ihan kehaisikin Taavia hyvästä ja iloisesta työnsuorittamis innosta. Taavi oli hyvin, hyvin onnellinen. 

 ©Aikaa lapselle - Blogi

Kirjoittanut Irja Kautto

Lukija Pia Koivuniemi

Kuva Pauli Koivuniemi