maanantai 14. joulukuuta 2020

Luukku 15

 Luukku 15




Harjoitustyöt osa 2

Taavin piti nyt toimittaa siililapsi äitinsä helmoihin niin, ettei Ollikaiska tekoa huomaisi, koska kun Joosua olisi poissa ei Ollikaiska touhuissaan muistaisi, joten se ei siis jäisi sitä kaipaamaankaan. Oravalapset osaisivat puolestaan täystyöllistää äitinsä niin, ettei tämä yhtään lisälasta pesäänsä haikailisi. 

Taavi mietti miten menettelisi. Kyllä oli hankalaa. 

Oravarouvan koti oli hyvin harvassa kuusikossa, joten näkösuojaa ei juuri ollut. Kaiken lisäksi Ollikaiska oli tullut takaisin ruuanhankintaretkeltä, joten se ei lähtisi minnekään vielä pitkään aikaan mutta pesältä se olisi saatava pois lähtemään. Sen tarkkoja silmiä ei mikään eikä kukaan pesän lähistöllä liikkuva millään keinolla välttäisi. 


Sitten Taavi keksi tietäen Ollikaiskan hyväsydämisyyden ja uteliaisuuden hän päätti käyttää niitä hyväkseen. Taavi käveli reilusti näkyvillä menoaan millään lailla salaamatta, kohti oravan pesäpuuta. Hän kulki omituisesti laahustaen ja olkapäät lysyssä ja päätäänkin alakuloisesti riiputtaen. Tultuaan ihan pesäpuun juurelle Taavi heittäytyi maahan ja alkoi teeskennellä itkevänsä ihan ääneensä, ikään kuin suuren murheen vallassa. Ollikaiska tuli alas, että rapsahti. 

”Voi poikareppanakultaseni mikäs sulla on murheenas, kun tollaviisiin ulajat?” kyseli Ollikaiska nenä uteliaasti vipattaen. Se seisoi; siis Ollikaiska, takajaloillaan ja piteli etutassujaan sydämensä kohdalla. Niin kovasti se otti osaa toisen murheeseen. 

” ”Kun minä... kun minä pidän niin kovasti koulusta… nyyhkytti Taavi. 

” Jassoo! Tartteekos sun semmotten asian takia tollaviisiin porata?” ihmetteli orava. 

” No kun LUULIN kuulleeni, että peikon ilkimykset ovat hajottaneet koko koulutalon.” Mutisi Taavi hyvin epäselvästi. 

” TsaTsat oiskoosken tossa niin mittään perrää?” epäili Ollikaiska, mutta kun Taavin tekoitku vain yltyi, niin oravarouvan sydän heltyi ja se sanoi: ”Ootappas kotvanen minä häntä pyyhkäsen kattomaan onko asijassa mittään perrää.” 

Sitten oravarouva vilisti kohti koulua ja Taavi yhtä vikkelästi puuhun. 

Taavi sieppasi siililapsen ja toi sen varovasti mutta hyvin kiireesti alas, sillä Ollikaiska oli tunnetusti nopea liikkuja, ja palautti Joosuan äidilleen. Ehtipä vielä heittäytyä puunjuurelle pitkäkseen muka suremaan koulutalon hävitystä. Siinähän oravarouva jo palasi puuskuttaen mutta hyvin iloisena:” Ei sitten mittää perrää! Talo on niinkus ennenki. Ei edes akkunat ole särössä” se raportoi Taaville voitonriemuisena. 

” Voi kiitos kiltti Ollikaiska!” huudahti Taavi” olet auttanut minua enemmän kuin arvaatkaan!” 

Taavi hypähti ylös ja kumarsi Ollikaiskalle kohteliaasti ja livisti sitten tiehensä eli kohti kouluaan, koska oli jo suoriutunut annetusta tehtävästä. 

” Kaikkee kummaa ne kersat saavattenkii pääkoppaansa” mutisi orava ja kapusi pesäänsä. Siellä se kauhistuneena löi pieniä tassujaan yhteen ja huudahti”: Voi tokkiisa lapsikultuseni enkösten minä ole teitille tänään mitään murkinaa muistanut antaakaan, kun ootta tommottisii ruipeloita. Ootta käyny niin kaposiksikin, että pesässä olis tilaa, vaikka viidelle muulle oravalapselle. Voi voi!” 


Siililapsen poistuttua pesästä oli enemmän tilaa, joten Ollikaiska luuli lastensa laihtuneen. Joosuaa hän ei muistanut enää ollenkaan. 

Mutta puun juurella keinutteli hyvin onnellinen Siiri siiliäiti poikaansa ja lauloi sille kaikkein kauneimmat ja hymisevimmät kehtolaulut, joita siililapsille koskaan oli laulettu. 

Taavikin sai Nestorilta kiitokset.” Pelastaminen oli hyvin suoritettu eikä Ollikaiskalle tuotettu surua, vaan hän sai jäädä siihen uskoon, että oli pystynyt auttamaan surullista tonttupoikaa. 

On hyvä aina ottaa huomioon muiden tunteet. Pahan mielen saa jokainen niin helposti ja kuitenkin sen voisi usein estää omalla toiminnallaan ja ajattelemalla aina tekonsa seurauksia.” Sanoi Nestori. 

Jokainen tonttu joutui näyttämään taitonsa vuorollaan, jokainen erilaisessa tehtävässä. Eräskin joutui ratkaisemaan, miten saisi jäniksen poikasen turvaan, kun se oli loikkinut kallionkoloon, josta se ei päässyt pois kuin yhtä reittiä. Ja sen ainoa reitin tukkeena virnisteli Kettu keikari aikoen jänislapsen paistikseen. 



Toisen piti saada itsepäinen ja hyvin laihtunut ankanpoikanen uskomaan, ettei se voinut syödä käpyjä eikä kiivetä puuhun räpyläjaloillaan. Siinäpä olikin hommaa kerrakseen. Kaikki lapsethan ovat samanlaisia mitään mitä vanhemmat sanovat ei uskota ei sitten millään, lapset kun luulevat olevansa hyvinkin eteviä ja viisaita. 

Myyrä Rämäpää ja supikoira Suloinen täytyi jollakin keinolla saada olemaan kunnolla ja jättämään maassa olevat linnunpesät rauhaan ja niissä olevat munat syömättä… 

Hermanni hirven hampaasta oli kruunu haljennut ja siihen ilo mennyt likaa ja se oli päässyt tulehtumaan. Hammas täytyi kuitenkin saada hoidetuksi, vaikka Hermanni oli kivusta ihan sekopäinen ja puski ja potki jokaista, joka yritti lähestyä sitä…. 

Käärme Ruubert täytyi saada lähtemään lammelta, että sammakkolapset voisivat tulla taas uimakouluunsa. Ja täytyihän muidenkin päästä veteen muuten niiden iho kuivuisi ja olisi niille kuolemaksi. Veteen pääsyhän oli sammakoiden elinehto… 

Töitä oli kaikenlaisia, nämäkin, jotka tässä luettelin ja vielä paljon muita. Kaikista tontut suoriutuivat kiitettävästi. Nestori oli oikein ylpeä oppilaistaan. 

Tonttujen menetelmiä en paljasta mutta voithan itse miettiä mikä näistä tapauksista johtaisi toivottuun lopputulokseen. 

Kun ilta koitti niin tonttukisällit, niin kisälleiksi heitä nyt alettiin kutsua, menivät koteihinsa, olivat he jokainen hyvin uuvuksissa mutta huisin onnellisia. 

Jokainen heistä vuoteelleen kellahtaessaan huokasi puolinukuksissa: 

Kyllä tonttuilu on kovaa hommaa. Ja niin varmasti onkin. 

 

 

 ©Aikaa lapselle - Blogi

Kirjoittanut Irja Kautto

Lukija Pia Koivuniemi

Kuva Veera Miettinen