maanantai 21. joulukuuta 2020

Luukku 22 peikkohyppelyt osa 1

 Luukku 22




Peikkohyppelyt osa 1 

  

 On kulunut jo sangen monta vuotta siitä, kun Taavi on ollut ihastunut tonttutyttöön, joka oli tullut Unkarista asti vierailulle tänne pohjoiseen. 

Taavi ei enää muistanutkaan koko tyttöä vaan oli pitänyt kaikki nämä vuodet tarkasti silmällä tonttutyttö Miina Malviinaa. Eikä ollut vielä koskaan huomannut Miinan olevan kenellekään ilkeä tai vastailevan koskaan kärsimättömästi, vaikka Miinalla olisi ollut miten kiire tahansa. 

Taavi ei sitä itse tajunnut, hän oli rakastunut miinaan koko tonttuutensa voimalla. Miina puolestaan oli ollut ihastunut Taaviin koko tonttuikänsä, joka oli tällä hetkellä vasta kaksisataa vuotta, kun Taavi sentään oli jo peräti kaksi vuotta vanhempi. 


Nyt tonttuyhteisössä pidettiin kovaa kohua siitä, että pian pidettäisiin Peikkohyppelyt ja tonttuvanhimpien kokouksessa oli päätetty, että kaksisataa vuotta täyttäneet tontut saisivat niihin juhliin lähteä. 

Se oli ennenkuulumatonta. Eihän millään ole enää mitään tolkkua. päivittelivät vanhemmat tontut päätään puistellen.” Kun minä olin nuori ei tullut kuuloonkaan, että alle kolmesataavuotiaat pääsisivät hyppelyihin… Tämä taitaa olla maailmanlopun enteitä” Näin he voivottelivat. 

Aina kun kaksi tai useampi tonttuaikuinen osui kylätiellä vastakkain, niin heti alkoi kova päivittely tästä nykyajan mahdottomasta meiningistä. Näin herkullista ja kuohuttavaa puheenaihetta ei tontuilla ole ollutkaan pitkiin aikoihin. Niin… ei sitten jälkeen Taavin syntymän. Kaikkein vanhimmat jo hieman äkäiseksi käyneet ennustivat synkin äänenpainoin kaikenlaista pahaa tapahtuvaksi ”Koska jo ihan lapsetkin pääsisivät Peikkohyppelyihin, sinne riehumaan ja keikkumaan ilman minkäänlaista valvontaa tai velvollisuutta.” he jupisivat. 


Peikkohyppelythän piti pitää heti Hiisien karkotusta seuraavana vuonna, mutta ne nyt vain aina ja aina siirtyivät. Tonttujen ja peikkojen keskuudessa ei tunneta sellaista hoppua ja kiireenpitoa, kuin meillä ihmisillä. Eihän heidän tarvinnut hätäillä, kun ikää riittää molemmilla satoja vuosia, niin jokunen vuosikymmen sinne tai tänne ei heitä suuremmin hetkauta. He vain antavat ajan kaikessa rauhassa kulua. Ehtiihän sitä hoppuilemattakin. Tonttujen ja Peikkojen yhteiselo sujui hyvin. Kenenkään ei enää tarvinnut kuljeskella metsässä nuuhkien peikkojen hajua. Turhaa se olisi ollutkin, koska peikot olivat nykyisin puhtaita ja peseytyivät ahkerasti. Tosin syömisen touhu heillä ei kovin siistiä ollut. Lihaakin he edelleen valmistivat mutta eivät sentään ketään pakottaneet keittäjäkseen. 

Peikkojen ei tarvinnut pelätä hiisiä, eivätkä peikot enää uskoneet tontuista mitään pahaa. Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan ihan etsimällä hakeutunut toistensa seuraan. 


Taavi ei ollut nähnyt vuosikausiin pelastamaansa peikkotyttöä, mutta ei ollut siitä mitenkään huolissaan, kuten ei Sohvi peikkokaan surrut sitä, että Taavia ei ollut näkynyt Peikkolassa kyläilemässä. 

Kaikki vain elelivät sovussa omaa elämäänsä toisiaan häiritsemättä. 

Oli ollut vastuksiakin: Metsässä peikkojen keskuudessa oli vuosikaudet raivonnut raju hiisihorkka, joka pisti siihen sairastuneen kädet ja jalat niin tutisemaan, että hyvä jos pysyivät vapisevin jaloin edes hiukan matkaa kulkemaan ja käsillään vaivalloisesti ruokansa suuhun tunkemaan. Silloin ei kukaan lähde minkäänlaisia juhlia järjestämään saatikka sitten mitään hyppelyitä. 


Pari vuotta hiisihorkan jälkeen seurasi tonttujen joukossa harvinainen mörköilymökötys tauti. 

Silloin tontut vain murjottelivat eikä kukaan halunnut olla kenenkään ystävä tai tehdä yhdessä mitään. Kesti kauan ennen kuin tautipuuska heikkeni. Sitä oli esiintynyt yleisesti hyvin kuuman ja tuulisen kesän jälkeen ja kaikki arvelivat, että sen siemenet saapuivat lentäen tuulen mukana kaukaa Tiibetin vuoriörkkien lähettäminä, ne kun olivat kovin kiusanteonhaluista joukkiota. 


Muutama sairastuivat myös peikkopahkuroihin. Niitä esiintyi harvakseltaan sekä peikoissa että tontuissa. Peikkopahkurat olivat hyvin suuria ja kivuliaita pallukoita, joita saattoi kasvaa yhtäkkiä sairastuneen iholle. Harmillisimpia ne olivat takamuksissa, silloin ei voinut näet istua eikä oikein nukkuminenkaan sujunut muuten kuin kyljellään. Se vaiva kaikkosi onneksi melko pian. 

Roppi- Roosa sai panna koko lääkitsijätaitonsa liikkeelle, että pystyi kehittämään parantavat voiteensa ja uutteensa. 

Onnistuihan Roosa lopulta ja kaikki huokasivat helpotuksesta ja alkoivat ponnekkaasti siivota, pestä ja tuulettaa kaikki taudinsiemenet asunnoistaan ja vaatteistaan. 

  

Nyt oli ollut rauhallista ja tautivapaata aikaa jo monta monituista vuotta, joten sekä peikot että tontut olivat yhtä mieltä, että nyt olisi sopiva aika peikkohyppelylle. 

Kaikki olivat innoissaan paitsi tietenkin ne vanhat ja päivittelevät tonttuaikuiset jotka eivät oikein suvainneet sitä, että tavat muuttuvat siinä missä tontutkin. 

Peikkojen ja tonttujen keskuudessa puuhattiin innolla juhlaan ohjelmaa. Syötävää ja juotavaa piti myöskin laittaa niin paljon, että jokainen saisi syödäkseen niin paljon kuin halutti tai vatsa vetäisi- Taavi ja Miina siis pääsivät juhliin mutta ei Nelli, joka oli vasta satakaksivuotias. Sekös Nelliä harmitti. Hän katseli kaihoisasti, kun Taavi harjaili partaansa, saadakseen sen oikein kiiltäväksi ja sileäksi juhlien alkamiseen mennessä. Taavi harjoitteli tonttupolkkaa iltaisin pirtissä, kun oli ensin siirtänyt Tanelin avulla tieltään pois suuren pöydän ja muutaman nojatuolin, että sai tarpeeksi tilaa hypyilleen. 

Vaikka Nellikin olisi halunnut juhliin ei hän jäänyt mököttämään Taaville koska ymmärsihän hän, että ei ollut Taavin syy, ettei Nelli ollut vanhempi. Olihan Taavi niin mukava isoveli, että ei olisi reilua ruveta harmittelemaan. Pääsisihän sitten joskus Nellikin aikanaan hyppyihin, joten hän aikoi auttaa Taavia kaikin keinoin, että Taavin ohjelmanumero olisi hyvä ja että Taavi saisi siitä kehumisiakin. 


Katsellessaan Taavin harjoittelua Nelli keksi, että näyttäisi paljon mukavammalta, jos tanssijoita olisi yhden sijasta kaksi. Taavi innostui asiaan oikein tosissaan mutta samalla ihmetteli kuka enää ehtisi hänelle pariksi. Oli niin vähän aikaa juhliin. 

” No Miina tietenkin” Tokaisi Nelli. ”Miinahan on minulle ja muille tytöille opettanut juuri samanlaisia polskan askeleita kuin mitä sinä nyt olet harjoitellut, vähän erilaisessa järjestyksessä vain. Miinalla on tosi hyvä tahtikorva, kyllä hän varmasti oppii sinun tanssisi askeleet. Tehän voisitte harjoitella, vaikka joka päivä kun asutaan näin lähekkäin.” Nelli intoili posket punoittaen. 

Nellillä oli vähän taka-ajatuksia. Hän halusi kovasti, että Taavi ja Miina alkaisivat ihan oikeasti seurustella ja kukaties menisivät naimisiinkin. Nellin mielestä Miina oli kuin luotu hänen kiltille veljelleen. Heistä tulisi oikein sopuisa ja onnellinen tonttupariskunta, hän tuumi itsekseen. 

Taavia ujostutti, kun hän ajatteli, että alkaisi opettaa Miinalle tanssiaan ja että he sitten yhdessä kaikkien katsellessa pyörähtelisivät ja hypähtelisivät kaikkien edessä. Se tuntui samalla kertaa autuaan ihanalta ja kuitenkin kamalalta. 


” Mutta jos Miina ei haluakkaan esiintyä minun kanssani?” hän sitten sanoi välinpitämättömästi.” Hänellähän voi olla lauluesitys koska hänellä on niin kaunis laulun ääni” 

” Minä käyn kysymässä!” Huudahti Nelli ja mennä viiletti jo Miinan kotia kohti ennen kuin Taavi ehti kissaa sanoa. 

Nelli juoksi, että letit pomppivat hänen selkäänsä vasten, niin innoissaan hän oli ideastaan. Selitettyään asiansa Miinalle tämä ihan punastui onnesta, mutta koitti peitellä innokkuuttaan päästä Taavin parina tanssimaan sanomalla huolettoman tuntuisesti” No jos Taavi ei muita enää ehdi saada kimppaan niin voinhan minä noin niin kuin ruvetakin hänen parikseen. Ei se yksintanssi niin herkkua ole, kun jokainen tuijottaa vain sinua, Juu kyllä minä voin tulla hänen kanssaan tanssimaan, jos vain opin kunnolla askeleet!”  

Siitä hetkestä alkaen Nelli syventyi ainoastaan katsomaan ja innostamaan Taavia ja Miinaa näiden harjoitellessaan polskaansa. 

Kaikilla kolmella oli oikein hauskaa ja he nauroivat paljon. Miinan ja Nellin ystävyys lujittui entisestään. Jostain syystä Taavi näki öisin sellaisia unia, jossa Miina aina joutui pulaan ja niistä kaikista hänet pelasti Taavi aina jollain näppärällä tempulla, jota kukaan muu ei ollut keksinyt. Ja näin hän sai unessa Miinan kiitollisuuden osakseen. 

 Niinä aamuina Taavi heräsi aina hyvin onnellisena. 

Sitten koitti peikkohyppelyiden aamu. Joka puolella tonttulaa kävi kova kuhina ja vilske. Jokainen yli kaksisataavuotias valmistautui lähtemään juhlapaikalle niin tonttujen kuin peikkojenkin väestä. 

Nuoremmatkin olivat kiihdyksissään ja juoksentelivat edes takaisin auttelemassa, milloin kutakin. Tuomassa ja viemässä kaikkea sitä koristeiden ja röyhelöiden määrää mitä kunnon juhlissa aina ylle laskostetaan. ja kiirettä totta vie piti näillä apulaisillakin. 


Peikot olivat käyneet niittämässä suurelta tunturiniityltä heinät ihan mataliksi. Näin juhlijat eivät kompastuisi pitkiin ruohonkorsiin ja kukanvarsiin. Nyt niitty näytti sileältä kuin sametti. Ihan teki mieli kellahtaa nurmelle pitkäkseen ja nukahtaa siihen vihreään pehmeyteen joka maan pintaa nyt kattoi. 

Peikot olivat myös vieritelleet isoja kiviä ympyrän muotoiseksi korokkeeksi niityn yhdelle sivulle ja tontut olivat nikkaroineet kivien varaan oikean laudasta tehdyn esiintymislavan. 

Muitakin rakennelmia oli: oli koju josta voi noutaa kaarnikkamehua ja kaurahunaja vohveleita. Koppi josta sai ketunleipä räiskäleitä vaahterasiirapin kera ja muita kojuja joista sai melkein kaikkea mitä juhlahumussa tarvittiin. 

Niin kaikkea muuta oli mutta juhlamielen sai jokainen tuoda mukanaan, sitä kun ei mistään voi ostaa. 

 

Jatkuu


 ©Aikaa lapselle - Blogi

Kirjoittanut Irja Kautto

Lukija Pia Koivuniemi

Kuva Pauli Koivuniemi