sunnuntai 31. toukokuuta 2020

HOX: ikenet vuotaa verta!




Ien- ja kiinnityskudossairauksien vaikutus tulevan äidin ja isän suussa



 

Mikä on ientulehdus?

Ientulehdus on kiinnityskudossairauksien varhaisvaihe ja ilmenee yleisimmin hampaiden harjauksen yhteydessä esiintyvänä ienverenvuotona, suun pahana makuna tai hajuna, ikenien punoituksena ja turvotuksena.

Tämä suun vaiva on erittäin yleinen aikuisten ja nuorten sekä joskus jopa lasten suun pehmytkudoksessa. Lapsella esiintyessään ientulehdus on heti toimenpidettä vaativa taudin oire ja suunhoidon ammattilaisten ja koko perheen yhteistyöllä tauti on pian hoidettu ja saatu kuriin.

Tulehduksen aiheuttaa hampaiden pinnalle kerääntynyt bakteeriplakki. Jos plakkia ei poisteta hampaista niitä harjaamalla, se kovettuu syljessä olevien mikrobien vaikutuksesta, jolloin siitä muodostuu hammaskiveä. Eli hammaskivi on kovettunutta plakkia. Plakki on vaaleaa taikinamaista ja sen voi nähdä paljain silmin esimerkiksi hampaiden ienrajassa.

 Ientulehdus pystytään estämään hammasvälien puhdistamisella ja hyvällä suuhygienialla.  Jos plakki on ehtinyt jo kovettumaan hammasväleihin hammaskiveksi, niin tulehdus ei katoa pelkällä hammasvälien puhdistamisella.

Tulehduksen päästessä ikeneen, se ei parane, jos plakkia ja hammaskiveä ei poisteta suuhygienistin tai hammaslääkärin toimesta.  Vasta tulehduksen aiheuttajien poistamisen jälkeen paraneminen voi alkaa.

Mitä jos ientulehdusta ei hoida?

Hoitamaton ientulehdus voi edetä parodontiitiksi eli kiinnityskudossairaudeksi. Jos sairaus pääsee etenemään pidemmälle, syntyy syviä ientaskuja ja luukatoa hampaiden ympärillä leukaluussa, sekä hampaiden liikkuvuuden lisääntymistä joka johtaa hampaan/ hampaiden irtoamisen.

Hoitamattomana parodontiitti on etenevä sairaus, jota ei voi parantaa, ainoastaan voidaan pysäyttää sen eteneminen. Leukaluussa muhivat märkäbakteerit ovat suorassa yhteydessä koko muun kehon verenkiertoon ja rasittavat huomattavasti koko elimistöä.

Toisin kuin ientulehdus eli gingiviitti, joka paranee jälkiä jättämättä, parodontiitti aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita. Parodontiitti on yleinen tulehdussairaus aikuisväestössä ja sen on todettu voivan olla riskitekijä sydäninfarktille, aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille (ateroskleroosille). 






Raskaus ja tuleva vauva

Odotus aikana suun pH usein laskee eli suu happamoituu. Myös suun mikrobitasapaino muuttuu ja haitallisten mikrobien määrä lisääntyy raskauden lopulla ja imetyksen aikana. Syljen pH palaa ennalleen heti synnytyksen jälkeen, mutta mikrobien määrät voivat pysyä suurina vielä imetyksen aikanakin.

Ientulehdus voi esiintyä myös ilman hampaan pinnalle kertynyttä plakkia, näistä yleisin on raskausajan gingiviitti, joka ilmenee raskauden keskikolmanneksella, joka johtuu elimistön hormonimuutoksista

Raskauden aikana hormonaaliset muutokset kehossa voivat aiheuttaa suussa normaalia voimakkaamman reaktion bakteeri plakkiin hampaiden pinnoilla. Pieni määrä plakkia voi aiheuttaa voimakkaan ientulehduksen. Raskausajan ientulehdus aiheuttaa runsasta verenvuotoa ikenistä ja ien alkaa vuotaa verta herkästi pienestäkin kosketuksesta.

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudostulehdus voi lisätä keskossynnytysten vaaraa. Silloin tulehtuneet ientaskut keräävät paljon bakteereita ja niiden aineenvaihduntatuotteita, joilla voi olla haitallisia vaikutuksia koko elimistöön. Suun bakteeritasapainon järkkyminen voi lisätä myös keskossynnytyksiä. Lisäksi parodontiitti voi altistaa raskausmyrkytykselle ja lapsen alhaiselle syntymäpainolle.

Parodontiitin taudinaiheuttajat voivat kulkeutua suusta verenkierron kautta sikiö-istukka-alueelle ja aiheuttaa siellä etäinfektion. Äidin keho reagoi suussa olevaan tulehduksen aiheuttamaan infektioon, mikä voi välillisesti vaikuttaa sikiö-istukka-alueella, joka voi johtaa esimerkiksi kohdunsisäiseen tulehdukseen tai kohdunsuun avautumiseen ja supistuksiin.


Terve ien


Parodontiitti



Kuinka isä ja äiti voi ennaltaehkäistä ja hoitaa ien- ja kiinnityskudossairauksia?

Säännöllinen ja huolellinen suun omahoito on tärkeää, koska sillä voidaan tehokkaasti ehkäistä ien- ja kiinnityskudossairauksia. Säännölliseen omahoitoon kuuluu: hampaiden harjaus kahdesti päivissä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien päivittäinen puhdistus hammaslankaimella, hammasväliharjalla yms

Raskauden aikana äidin tulisi välttää suuria hoitotoimenpiteitä. Ensimmäisen kolmanneksen aikana voidaan tehdä suun perustutkimuksen lisäksi suun sairauksia ehkäiseviä hoitotoimenpiteitä. Toisen kolmanneksen aikana voidaan suorittaa korjaava hoito sekä muut rasittavat toimenpiteet. Korjaavaan hoitoon kuuluvat esimerkiksi hampaiden paikkaukset. Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä, koska esimerkiksi hoitoasento hammaslääkärissä voi tuntua hankalalta ja vauva voi painaa sisäelimiä.
Ientulehduksen, parodontiitin ja karieksen ehkäisy ja mahdollinen hoito on hyvä tehdä jo ennen lapsen syntymää, koska nämä ovat tarttuvia bakteeritauteja.

Sinällään ienverenvuotoa ei pidä pelätä, vaan vuotava alue pitäisi pyrkiä puhdistamaan tavanomaista useammin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, myös verenvuoto ikenistä loppuu.

 

Koska tauti voi antaa hyvin vähän merkkejä itsestään, hammaslääkärin tekemä kiinnityskudosten terveydentilan tutkimus on avainasemassa taudin löytämisessä jo sen varhaisvaiheessa. Erityisen tärkeää se on henkilöillä, joilla on taudille altistavia riskitekijöitä, esimerkkinä tupakoitsijat ja diabetesta sairastavat. Taudin varhainen toteaminen edesauttaa hyvään ja pysyvään hoitotulokseen pääsemistä. Pälkäneen ja Kangasalan yhteistoiminta-alueella suunhoidon yksiköissä toimiville suuhygienisteille odottavan perheen vanhemmat voivat varata ajan yksilölliseen vastaanottokäyntiin. Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle käynti on maksuton.

 



 





Aikaa Lapselle työryhmä kiittää asiantuntijanäkemyksestänne suuhygienistiopiskelijoita  Sanni Lähdekorpi ja Sanni Petäjämäki


Lähteet:

DUODECIM TERVEYSKIRJASTO

Terve suu

10.6.2015
Honkala, Sisko. Terveet ikenet. Julkaisussa Terve suu kuvat. Valokuvaaja: Veli-Jukka Uitto. Viitattu 31.7.2019. https://www.terveysportti.fi/xmedia/tvk/kuva2.60b.jpg , Terveysportti
Hiiri, Anne. Parodontiitti eli kiinnityskudossairaus. Julkaisussa Terve suu kuvat. Valokuvaaja: Veli-Jukka Uitto. Viitattu 31.7.2019. https://www.terveysportti.fi/xmedia/tvk/kuva14.20.jpg , Terveysportti.


Gürsoy, M. & Graziani, F. 2017. Biologial mechanisms between periodontal diseases and pregnancy complications. European Federation of Periodontology.
Hammaslääkäriliitto. 2013. Odottavan äidin suunterveys. Suomen hammaslääkäriliiton www-sivut.

Parodontiitti. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 13.11.2019). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Sirviö, K. 2015. Odottavat perheet ja äidin suun terveydenhoito. Teoksessa Heikka, H., Hiiri, A., Honkala, S., Keskinen, H. & Sirviö, K. Terve suu. Kustannus Oy Duodecim.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.