Alle kouluikäisen lapsen aamu- ja
välipalan huolehtivat aikuiset kotona tai hoidossa. Lapsella ei ole vielä
minkäänlaista vastuuta alle kouluikäisenä miettiä mitä ja koska syödään, näistä
asioista aikuiset huolehtivat lapsen puolesta. Eskarivuoden aikana on hyvä
alkaa opetella koululaistaitoja. Koululaistaitoihin kuuluvat aamupalan ja
välipalan syöminen itsenäisesti. Näihin itsenäisiin taitoihin voi ajatella
kuuluvan myös käsien ja hampaiden pesun ennen aamupalaa. Lapsen on hyvä osata
myös esim. kuoria hedelmiä, kaataa maitoa lasiin, voidella leipää, leikata
juustoa, kurkkua, tomaattia, paprikaa tai muuta leivälle sopivaa. Jos puuro
maistuu lapselle aamulla, voisi lapsi opetella tekemään puuron mikrossa. Illalla
voi yhdessä lapsen kanssa valmistella sopivaa aamupalaa jääkaappiin odottamaan.
Aina eivät vanhemmat pysty osallistumaan lapsen kanssa yhteiselle aamupalalle
ja siksi on hyvä, että lapsi tietää, mikä valmiiksi laitetuista annoksista on
tehty hänelle aamua varten. Hyvä ja ravitseva aamiainen antaa lapselle voimaa
jaksaa koulussa siihen asti, että siellä saa lounaan.
![]() |
Kuva: Neuvokasperhe |
Koulupäivän jälkeen lapselle on hyvä
opettaa käsien pesu heti koulusta tulon jälkeen. Näin välipalan syöminen sujuu
puhtailla käsillä. Pienille koululaisille välipala olisi hyvä olla valmiina
jääkaapissa odottamassa. Esikoulussa ja iltapäiväkerhossa nämä välipalat lapsi
saa valmiina, mutta kotiin tulevat koululaiset joutuvat etsimään välipalan itse
jääkaapista, mikäli sitä ei ole yhdessä valmisteltu. Ilman välipalaa eivät
kotitehtävät maistu ja lasta kiukuttaa viimeistään siinä vaiheessa, kun
vanhemmat tulevat töistä kotiin. Päivällisen odottaminen voi olla mahdoton
tehtävä, kun nälkä kurnii vatsassa.
Säännöllisestä
ateriarytmistä jaksamista ja turvaa
Tuttuina toistuvat arjen rutiinit
vahvistavat lapsen turvallisuudentunnetta, toimintakykyä ja luovat päivään
reipasta ryhtiä. Säännöllinen ateriarytmi auttaa lasta jaksamaan läpi päivän
touhujen, tukee hyvää keskittymiskykyä ja lapsen luontaisen nälän- ja
kylläisyydensäätelyn kehittymistä, edesauttaa riittävää ja monipuolista
ruokailua ja turvaa hammasterveyttä. Lapsuuden ruokatottumukset luovat pohjan
myös aikuisuuden ruokailutottumuksille ja edelleen terveydelle.
Aikuisen tehtävänä on päättä mitä, milloin ja
missä syödään. Ateriarytmi on aikuisen vastuulla. Lapsi sen sijaan päättää,
minkä verran syö. Lapsilla on tarkka luontainen nälän- ja kylläisyydensäätely -
luota lapsen kykyyn arvioida oman kehonsa tarpeita. Mikäli vatsa täyttyy ennen kuin lautanen on
tyhjä, ruokaa voi jättää syömättä.
Vireyttä, vinkkejä ja verensokeritasojen hallintaa
Riittävä ja monipuolinen aamiainen on säännöllisen
ateriarytmin kulmakivi. Monipuolinen
aamiainen turvaa
vireyden aamupäivän ajaksi, auttaa
nälkää pysymään
loitolla lounaaseen asti, antaa
energiaa aamupäivän leikkeihin
ja uuden oppimiseen ja tukee
keskittymiskykyä. Välipala
antaa energiaa kesken päivän, tukee
verensokeritasojen
hallintaa ja auttaa
jaksamaan seuraavaan ateriaan asti.
Toteutustapoja monipuolisen aamu- ja
välipalan rakentamiseen on monia. Käytä mielikuvitusta ja ota lapsi mukaan
aamiaisen ja välipalan suunnitteluun sekä valmistamiseen. Hyvä nyrkkisääntö
aamu-, väli- ja iltapalan koostamisen on seuraava: lapsen oman kourallisen
verran jotakin värikästä, jotakin kuitupitoista ja jotakin
maitovalmistetta/leikkelettä/kananmunaa/kasvipohjaista maidonkorviketta.
![]() |
Kuva: TOTA/ Sydänliitto |
Tässäpä vielä Neuvokkaan perheen
vinkit virtaa lisääviin välipaloihin:
- Hedelmät ja marjat maistuvat maustamattoman jogurtin, viilin tai rahkan kanssa. Hedelmistä voi sekoittaa värikkään hedelmäsalaatin.
- Pilko jääkaappiin valmiiksi kasviksia ja hedelmiä. Sieltä niitä on helppo napsia välipalaksi.
- Täysjyväleipä, sämpylät, rieska ja karjalanpiirakat ovat hyvä pohja välipalalle. Näkkileipä ja hapankorppu tuovat rouskuvaa vaihtelua. Pinnalle sipaistaan kasvirasvalevitettä ja päälle pinotaan suosikkikasviksista mahtava keko.
- Kotitekoisia myslipatukoita voi paistaa uunissa yhdessä lasten kanssa. Jokainen saa eväspatukkaansa omat lempparit pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä.
Tiiamari Tuominen
Ravitsemussuunnittelija (TtM,
laillistettu ravitsemusterapeutti)